Uite că pe ultima sută de metri va fi postat și review-ul / recenzia mea la cartea pe care am ales-o în campania #vALLuntar. Sunt profesor de istorie și am beneficiat de acest eveniment spre a alege o carte din domeniu.


Am primit ediția cartonată ce arată într-un mare fel. Se potrivește în orice bibliotecă. Cartea se adresează pasionaților de istorie și în special pentru o epocă anume, antichitatea (perioada cuprinsă între descoperirea scrisului și căderea Imperiului Roman de Apus / asta la nivel universal, în fiecare țară există limite diferite în funcție de evoluția lor).

Roma a fost întemeiată potrivit legendei în anul 753 î. Hr. și a reușit să domine peisajul european, să-și extindă autoritatea în peninsula Italică și ulterior în bazinul Mării Mediterane. Vorbim de primul imperiu întins pe trei continente: Europa, Africa de Nord și Asia. A schimbat fața Europei și consecințele sale se reflectă și în zilele noastre. Aici m-aș referi la procesul de romanizare și la formarea popoarelor latine (român, italian, spaniol, portughez, francez).

S-ar adăuga și creștinismul care a înflorit din această perioadă. Vaticanul se află în centrul Romei și de acolo este condusă o religie cu peste 1 miliard de adepți la nivel mondial. Dacă ne referim la catolicism + ortodoxims + religiile creștine protestante se ajunge la o valoare mai mare.

M. Cary, H. H. Scullard - Istoria Romei, Ediția a III-a, Editura All, 2008, 812 pagini.

Vorbim de o carte care fără probleme poate fi considerată o enciclopedie a Romei Antice. Încep cu referințe legate de cei care au redactat această operă.

1. H. H. Scullard s-a născut în 1903 și a murit în 1983. A fost profesor de istorie antică la King s College din cadrul Universității din Londra. De remarcat că a fost membru al Academiei Britanice. Dintre cele mai importante opere ale sale: Scipio Africanus, A History of the Roman World, Roman Politics 220 - 150 BC.

2. M. Cary a trăit între 1881 și 1958 și a fost doctor în litere, profesor de istorie antică la Universitatea din Londra și a fost preocupat în special de istoria Romei și Greciei. Dintre cele mai importante opere ale sale: A history of  the Greek World, The Geographic Background of Greek and Roman History, a participat la redactarea Cambridge Ancient History.

Observați că ambii redactori au realizat lucrări legate de Roma Antică și cartea supusă recenziei a apărut după un cumul serios de informație, după parcurgerea unui material documentar de amploare. În cuprinsul său veți da de multe imagini + hărți care explică întreg procesul de evoluție al orașului situat pe Tibru ce timp de câteva sute de ani a scris istoria antică / istoria Europei până la urmă.

Istoria Romei de H. H. Scullard și M. Cary este o lucrare cu caracter exhaustiv. Tratează toate aspectele de la cele geografice până la cele de ordin social, militar, religios. Sunt 44 de capitole, câteva sute de ilustrații și 35 de reprezentări cartografice / hărți.

Începe cu Coordonatele geografice ale istoriei Romei + Locuitorii Italiei din Epoca timpurie și se încheie cu Imperiul Roman. O privire retrospectivă și perspective. Se adaugă un tabel cronologic foarte detaliat, împărații romani de la Augustus la Constantin, tabele genealogice pentru cele mai importante familii ale Romei.

Să fac un rezumat îmi este aproape imposibil. Vă invit să citiți cartea. Oferă informații multe și poate fi citită atât de către un cunoscător ce dorește să-și formeze un peisaj complet, o opinie pertinentă și asta desfășurându-i-se în minte tot colajul de date și procese ce au format creuzetul din care Roma a evoluat și involuat pe parcursul a peste 1000 de ani. Se adresează și celor pasionați de istorie, celor care fac asta în timpul liber, doresc a afla mai multe despre trecut. Mă bucur că nu a fost utilizat un limbaj prea tehnic care să sperie.

Aș zice că Istoria Romei este un fel Biblie a acestei perioade. Ai toate informațiile într-un singur loc și poți să alegi ceea ce dorești să citești. Spre exemplu vrei să știi mai multe despre Spartacus și situația sclavilor în secolele II - I î. Hr., dar asta îți deschide apetitul spre a afla detalii vis-a-vis de Caesar și modul în care s-a făcut trecerea treptată de la republică la imperiu. Mereu poți reveni și afla tot ce-ți dorești, într-o singură carte redactată pe înțelesul tuturor.

Textul este mic, spațiu aerisit. Spor la citit. O recomand celor care vor să cunoască istoria Romei în totalitate.

Articolul face parte din campania #vALLuntar desfășurată de către Grupul Editorial All, cu sprijinul ROMSILVA.

top