Microsoft și Intel - căderea giganților?

Intel și Microsoft domină piața ca market share în domeniile în care activează, cele din care-și scot miliardele de dolari: procesoare și sisteme de operare. Ambele au pierdut trendul: smartphone și tablete. Nu contează în acest domeniu și asta-i va costa mult pe termen mediu și lung. 
Microsoft Surface - tableta minune care a stârnit
numeroase critici din partea partenerilor

Google și Apple au știut să intuiască trendul și să fie prezente puternic. Volumul de telefoane și tablete vândute anual crește exponențial de la an la an. Tehnologia evoluează foarte rapid, acum doi ani de zile cel mai tare smartphone avea un procesor single core și la acum nici nu încadrezi un smartphone ca vârf de gamă dacă nu-i măcar dual-core ca să nu spun quad-core direct. 

Nu contează doar hardware-ul, contează magazinele de aplicații. De acolo vine o parte din venitul Apple și gândiți-vă că iPhone & iPad au fost suficiente să facă din compania cu sediul în Cupertino cea mai valoros brand / companie din lume - peste 600 de miliarde dolari, iar în stocurile lor se află peste 100 de miliarde dolari cash. 

Să vedem care au fost strategiile care au dat greș. 

A. Intel 
A lucrat cu Nokia la MeeGo și au fost părăsiți din mers în favoarea Microsoft în februarie 2011. Nokia N9 cu MeeGo a fost primul / ultimul device prezentat oficial. Speranțele Intel erau să dezvolte telefoane, tablete și netbook-uri cu MeeGo. Acestea nu s-au concretizat. 

Greu de tot au început să se miște în direcția Android și au un procesor single core Intel Atom pe o serie de telefoane vândute prin Asia (Lenovo în China, Lava în India, au intrat și în Rusia). Și la noi va sosi, la un moment dat, Orange San Diego. Nu este un hardware prost și testele de benchmark au relevat oarecare potențial, dar până să concureze cu Exynos de la Samsung, Snapdragon S4 și viitorul S4 Pro & restul mai este mult. 

S-au implicat și în alte proiecte, Tizen OS nu cred că vă spune prea multe. Samsung investește mult și Bada dispare spre a face locul Tizen OS. S-ar putea să vedem device-uri cu acest software la CES 2013 sau MWC în ediția de anul viitor. 

Intel încearcă marea cu degetul și prin intermediul conceptului de ultrabook. Ar fi răspunsul lor la tablete, dar mai este mult până departe. Netbookurile dispar și în maxim 1 - 2 ani nu le mai vedem deloc. Tabletele le-au înlocuit total. Ultrabookurile nu sunt rele deloc, dar sunt scumpe și reîmprospătarea generațiilor se face prea repede. Nici nu s-a lansat prima generație că au trecut la a doua și prin 2013 prevăd că vom avea al treilea val de ultrabook-uri. Nimănui nu-i convine să dea peste 1000 de euro pe un laptop care în puțin timp devine subcotat ca preț, dar mai ales ca performanțe. 

Cert este că Intel nu contează pe piața de tablete și smartphone-uri, iar asta pe termen lung îi va afecta teribil. În locul lor aș fi făcut o achiziție bine țintită - NVIDIA. 

B. Microsoft 
Povestea este lungă și Microsoft a mers din greșeală în greșeală. Au existat două entități: Windows CE și de aici au izvorât Windows Mobile și Windows Phone și Windows NT - sistemele de operare pentru notebook / desktop pc / etc. 

Au lăsat Windows Mobile pentru Windows Phone. Au strâns o comunitate de dezvoltatori și peste 100.000 de aplicații în Windows Phone Marketplace. Vânzările de telefoane au fost dezastruoase, deși eforturile de marketing au fost maxime, Nokia cu ceva priză la public nu a rupt trendul. 

Am impresia că de fapt a fost o mare repetiție pentru Windows Phone 8 care derivă ca și Windows RT + Windows 8 din Windows NT. S-a spus că aplicațiile din Windows Phone Marketplace vor funcționa fără probleme. Să vedem. Oricum pe un dual-core sau quad-core să pui aplicații care nu le folosesc puterea de procesare la maxim nu înseamnă mare lucru. 

Problema Windows Phone vine din interfața. Nu-i rea, dar nu are priză la public, nimeni nu o vrea și colac peste pupăză au pus-o și în Windows 8 cu un ecran de start complet regândit. Va da multor bătăi de cap și Windows 7 va fi noul XP, greu vor crește cota de piață. De aceea se și vorbește că Windows 9 va veni la anul și va fi un upgrade consistent la Windows 8. Vom vedea. Probabil că se vor mișca și ei mai repede, după ce Android și iOS primesc update-uri substanțiale anual. 

Tabletele cu Windows RT și Windows 8 vor avea o singură problemă. PREȚUL. Vor fi extrem de scumpe și vor da de iPad și tabletele Android mult mai bine ancorate în ce are nevoie un utilizator average și nu neapărât în mediul business / office / etc. 

Soluția
Microsoft și Intel își vor păstra business-urile intacte într-o singură variantă - WINDOWS 8 SĂ FIE HIT. Fără acest deziderat va începe căderea, lentă la început și pe principiul bulgărelui de zăpadă în rest. Nu vor dispărea de tot, dar pur și simplu nu vor mai conta așa mult. 

Locul lor în anumite sectoare va fi luat de Google, Apple și alte companii care se orientează din mers, care-și stabilesc ținte în raport cu trendurile din piață. Nu am pus Samsung lângă Google și Apple pentru că ei sunt băgați în prea multe domenii și asta pe termen lung nu-i de bine. 


top