Kindle Fire HD 8.9 - tabletă de top

Amazon a prezentat 4 tablete: Kindle Fire cel nou, Fire HD, Fire HD 8.9 și Fire HD 8.9 4G LTE. Ultimele două reprezintă în fapt un singur model, doar că diferă conectivitatea cu mare plus pentru varianta cu 4G LTE care nu este legată neapărată de o rețea wireless pentru conectiviatea la internet.


Să vedem care sunt specificațiile pentru Kindle Fire HD 8.9:

- display IPS de 8.9 inch cu rezoluție 1920x1200 pixeli și 254 ppi;
- procesor TI OMAP 4470 la 1.5 GHz, PowerVR SGX544 GPU, 1 GB memorie RAM, 16 / 32 GB spațiu de stocare și versiune LTE are o versiune de 64 GB;
- Android 4.0 ICS customizat intensiv de către Amazon;
- 4G / LTE sau Wi-Fi cu MIMO a/b/g/n, microUSB, micro-HDMI, bluetooth, jack de 3.5 mm;
- cameră frontală ce filmează HD;
- 567 gr. și 8.8 mm.

Mi-aș permite să fac un pronostic și să spun că varianta de bază la 299 dolari va fi hit. Care ar fi motivele:

1. Display de 8.9 inch cu rezoluție 1920x1200 pixeli, cea mai bună rezoluție pentru un device cu această diagonală a ecranului. Nu mai există ceva similar în piață și Amazon țintește clar spre tabletele de top. Are câteva elemente ce-l scot în față pe lângă rezoluție - anti-glare și advanced polarizing filter. Ar trebui ca acest tablet să se vadă bine.

2. Hardware performant - Jeff Bezos a prezentat o sumă de grafice la evenimentul din Los Angeles. Important este ca tableta să nu aibe lag și să funcționeze ireproșabil. Un quad-core nu-i neapărat de dorit, aplicațiile Android nu sunt gândite pentru așa ceva și cu siguranță că aplicațiile din Amazon App Store nu necesită un quad-core în genul Tegra 3 sau Qualcomm S4 Pro, Exynos, etc.


3. Wi-Fi de top - o tabletă care ridică standardele în ce privește Wi-Fi cu două antene și poate funcționa pe frecvența de 2.4 GHz sau pe 5 GHz, fără probleme. Aduce MIMO care mai există doar la portabilele de top. Mă aștept ca Kindle Fire HD 8.9 să nu piardă niciodată semnalul. Majoritatea device-urilor funcționează pe 2.4 GHz și frecvența de 5 GHz este mult mai liberă, mai puține intereferență, Wi-Fi fără probleme în browsing, etc. De aceea și-au și permis să spun că face streaming cu 40% mai rapid decât Noul iPad.

4. Sunet - Respectă standardul Dolby Digital Plus și promite sunet intens, clar, de efect fiind bazat pe două boxe

5. Preț - 299 dolari pentru varianta de 16 GB. Un preț foarte bun în raport cu ceea ce oferă, chiar dacă la noi va ajunge să coste 299 euro.

În România, din păcate, nu vom bucura de Kindle Fire HD 8.9 la maxim, dar poate că între timp se vor deschide mai multe servicii ale Amazon și către țara noastră. Fire HD 8.9 este un pariu al lor, unul cu care vor să concureze în segmentul de top al tabeletelor, să crească profitul per device și să obțină un loc și mai bun decât III cât au avut până acum, după Apple și Samsung. Avem de așteptat Fire HD 8.9 care va debuta în a doua parte a lui noiembrie, în jurul lui 20 noiembrie.top