Din nou, despre iPhone 5

Articolul meu de pe Mobilissimo pot spune că s-a bucurat de ceva succes. Dorian Prodan de la Go4it face o analiză foarte bună a reacțiilor de pe twitter, facebook, forumurile dedicate, bloguri de specialitate, etc. iPhone nu a stat niciodată în specificațiile hardware în ce privește comercializarea produselor sale.

Nu contează hardware-ul integrat într-un procent așa mare în decizia de achiziție a unui smartphone. Lumea va cumpăra iPhone, deja primul set de precomenzi pentru iPhone 5 în SUA s-a epuizat în jumătate de zi din momentul în care a fost disponibil. Va fi hit, va depăși toate smartphone-urile comercializate până acum. De asta sunt sigur.

Clientul final / utilizatorul obișnuit nu se uită la specificațiile tehnice ci mai degrabă la design, la unele puncte pe care le consideră importante în genul mărimea display-ului, grosime, simplitate în sistemul de operareetc. Nu poți caracteriza un astfel de client că este prost / prostimea sau alte apelative pe care le-am găsit prin comentariile prea înfocate ale unora.


Apple știe să facă un smartphone, stie să intuiască ce-și dorește clientul și să-i livreze rețeta perfectă. Nu contează hardware-ul mai deloc ci mai degrabă compatibilitatea dintre hardware și software, dintre ce-ți livrează procesorul + acceleratorul grafic și cât de mult necesită o aplicație aceste resurse. Dacă ar fi doar după specs, toată lumea ar trebui să cumpere LG Optimus G când apare și să-l facă no. 1 în fața iPhone: Qualcomm Snapdragon S4 Pro quad-core la 1.5 GHz, Adreno 320 GPU, 2 GB memorie RAM - cele mai hot specificații hardware în acest moment.

iPhone 5 aduce primul procesor gândit de Apple într-o proporție covârșitoare / made in house, nu au ales un procesor Samsung pe care să-l customizeze. Numărul mare de telefoane vândute va crea o piață mare pentru dezvoltatori de aplicații și veți vedea tot felul de jocuri și aplicații gândite special pentru noul smartphone al companiei din Cupertino, Samsung a livrat 20 de milioane de Galaxy S III în mai puțin de 100 de zile, dar nu am văzut o emulație de aplicații pentru telefonul sud-coreean. Samsung nici nu este interesat să pornească așa ceva, nu ei ar monetiza Google Play ci Google.

Să analizezi iPhone 5 doar din perspectiva datelor hardware înseamnă să pierzi viziunea de ansamblu. Se va vinde la greu, prețurile din România din câte am înțeles:

iPhone 5 16 GB - 2999 lei;
iPhone 5 32 GB - 3499 lei;
iPhone 5 64 GB - 4099 lei.

top