De ce are nevoie Apple de iPad Mini?

S-a vorbit mult pe lângă noul iPhone / iPhone 5 de o tabletă denumită ad-hoc iPad Mini. Nu există nicio confirmare oficială, dar cu siguranță că iPad va primi și o astfel de variantă. Nu se știe data / anul, cel mai probabil în 2013.

Întrebarea din titlu apare atunci când afli că iPad a crescut ca market share pe nișa tabletelor la 70% în primele șase luni cu 17 milioane unități doar în Q2 2012, doar că Apple nu se culcă pe o ureche când vede un trend în piață, nu face precum Nokia și RIM.

Primul semnal de alarmă a apărut în decembrie 2011 când Kindle Fire s-a vândut ca pâinea caldă în SUA, eclipsând iPad cel puțin în atenția presei. Le-au afectat și vânzările, dar nu major. A urmat Google Nexus 7 care înseamnă declarația Google în segmentul tabletelor ieftine. Nu am sesizat așa mare interes față de o tabletă până acum și mă refer la țara noastră. Vânzările decurg excelent, de s-a ajuns ca voucherul de 25$ pentru conținut de Google Play să afecteze vânzările de aplicații plătite din respectivul magazin de aplicații Android.

În România va ajunge pe la 1249 lei în varianta de 16 GB și deja se pot face precomenzile pe Altex.ro. Acum să vedem care ar fi motivația Apple pentru a aduce iPad Mini:

1. Un produs care să concureze cu Kindle Fire și Google Nexus 7 într-o sub-nișă, cea a tabletelor ieftine. Doar că ei vor aduce și conținut, sunt peste 225.000 de aplicații optimizate pentru iPad 2 care ar fi repuse în valoare de iPad Mini.

2. Portabilitate maximă - se zvonește că iPad Mini ar avea o diagonală de 7.85 inch. Vine în întâmpinarea celor care preferă portabilitatea în dauna unui ecran de peste 9 inch. Mai ușor de strecurat în geantă / rucsca / buzunar de haină generos.

3. În pas cu trendul din piață și ar pune concurența într-o poziție dificilă. Pur și simplu, nu ar mai avea ce să scoată în față ca să preîntâmpine succesul Apple. Sunt destule persoane care preferă un device intermediar care să nu fie iPod, nici iPhone, nici iPad de 9.7 inch, dar pe care să-și pună aplicațiile din App Store, să-l folosească pentru browsing, etc.

4. Gadget nou, Apple are nevoie să aducă ceva nou. Au lansat iPad în 2010 și de atunci nu au mai revoluționat cu nimic, ar avea șansa cu tablet bine pus la punct care să rupă gura târgului.

Steve Jobs nu era de acord cu un iPad mai mic și a respind această ideea, dar trendurile se schimbă și Apple a dovedit că este o companie care-și calculează mișcările bine și lovește necruțător beneficiind de un buzz "natural" în jurul produselor sale. Uitați-vă la noul iPhone și pe 12 septembrie veți vedea un buzz fără precedent, de la buletinele de știri până la cel mai micuț blog de tehnologie din lumea asta. Toți vor scrie despre el și-l vor întoarce pe toate fețele.

top