Vinerea trecută am participat la Webstock 2012, la invitația lui Cristi Manafu și a Vodafone. Am scris două articole pe Mobilissimo legate de Trendurile în lumea tehnologiei mobile cât și despre suportul Vodafone pentru a încuraja pe dezvoltatori de aplicații - Vodafone Start App. Dați și de o galerie foto pe pagina de facebook a gadget.ro.
Mi-a fost puțin mai greu să aleg titlul la acest articol, pur și simplu pentru că sunt lucruri noi sau întâmplări de la acest eveniment cu tradiție în online-ul românesc. Constituie și o ocazie excelentă în a socializa cu persoane pe care le întâlnești sau cu care interacționezi pe twitter, facebook, blog, site, diverse proiecte, etc.
I. Cristian Gog a încercat să facă ceva special, dar mi s-a părut ușor plictisitor. Niciodată nu mi-a fost pe plac și mai ales la finalul concursului Românii au talent de la PRO TV. El a început evenimentul. Totuși, am remarcat că a fost sincer și a spus clar că totul este un fals, unul frumos ambalat.
II. Cel mai emoționant moment care l-am trăit vreodată la un eveniment din online-ul românesc a fost când Eduard Novak, campionul paralimpic de la Londra 2012 au urcat pe scenă. Au fost aplauze minute în șir, lumea s-a ridicat în picioare. Jos pălăria pentru un român ce poate fi considerat un adevărat model, un om de la care mulți ar avea ce învăța, care ar da motivație să tragi de tine spre a realiza ceva în viață. Omul ăsta muncește de ani de zile, a avut rezultate și la Beijing când a luat medalia de argint, dar abia când a luat aurul a ajuns a se bucura de atenția mass-media și implicit a publicului. Un bărbat de nota 10, un exemplu de ambiție și putere de muncă pentru un scop nobil.
III. Vodafone Start App - mi se pare că operatorul de telefonie local se implică mai mut decât concurența directă la dezvoltarea de aplicații locale. Sunt deja exemple de succes: Cinemagia, Transport Urban. Se pregătește See Now ce va permite vizionarea de filme / streaming al posturilor tv pe tablete și telefoane inteligente. Pun la bătaia un concurs cu 10.000 de euro ca premiu, tot pentru dezvoltatori de aplicații. V-am dat mai multe detalii pe Mobilissimo. Îmi place implicarea Vodafone și astept ca Orange și Cosmote să mizeze mai mult sau să promoveze aplicațiilor dezvoltatorilor români.
IV. Dan Matei este un dezvoltator cu peste 60 de aplicații, peste 13 milioane de descărcări ale aplicațiilor sale, dar câștigă o sumă relativ mică. Asta pentru că majoritatea aplicațiilor sale sunt pentru telefoane Nokia, apetitul celor care ar da bani pe o aplicație din Nokia Store este mult mai redus decât al celor din App Store sau chiar și Android.
V. In-app purchase - această este metoda ideală de monetizare a unei aplicații. Mihai Sfrijan de la King.com România a demonstrat asta când a spus că au lansat o aplicație pentru iOS free care după 41 de zile le-a adus un profit de 1 milion dolari, sumele primite erau din cumpărăturile făcute în aplicație. Radu Dumitru a remarcat că sala de la Mobile Trends a amuțit când a auzit de 1 milion dolari profit după doar intervalul de timp mai sus amintit. Nu s-au gândit la know-how-ul King.com - locul II la nivel mondial în dezvoltarea de jocuri pe mobil sau facebook, în fața EA Games de pe III.
VI. Ionuț Bălan nu mai este redactor la Chip și a lansat Mobzine.ro. Îi urez ca proiectul nou să crească frumos. Vorbim de un om cunoscut și respectat în țara noastră pentru opiniile sale avizate legate de telefoane / tablete / sisteme de operare mobile.
VI. HP a avut cel mai interesant / organizat stand de la Webstock 12. Nici concurența nu a fost cu mult prea jos. Au adus câteva imprimante și trei ultrabook-uri. S-au făcut fotografii care erau imprimate pe loc. Îmi pare rău că nu am apucat pe a mea să o iau în format fizic ci doar digital a sosit via Facebook. Am remarcat și cel mai frumos ultrabook al lor în opinia mea - HP Spectre, costă în jur de 6000 de lei. Display-ul are o rezoluție 1600x900 pixeli, rula Windows 8 și se vedea excelent.
VII. Am aflat de la Dan Virtopeanu că în 2012 se vor vinde 1 milion de smartphone-uri în mod real și în România și ar fi în jur de 3 milioane în acest moment. Obervațu cum se creionează o piață din ce în ce mai mare, locală.
VIII. App Store reprezintă magazinul de aplicații cel mai ușor de monetizat, există o predispoziție a celor care cumpără iPhone sau iPad spre a face in-app purchase sau pentru a cumpără aplicații cu plată. Android s-ar afla pe poziția a doua la mare distanță. Restul de magazine de aplicații nu sunt la fel de ofertante. Microsoft și-ar dori să creioneze un univers închis în jurul Windows 8 sau Windows Phone 8 tocmai pentru a garanta dezvoltatorilor de aplicații că munca lor nu va fi în van și că-și vor putea monetiza aplicațiile.
IX. Aplicația ta iese în evidență în App Store dacă evidențiază o caracteristică a hardware-ului de pe iPhone sau iPad. Apple face bani mai mulți din hardware și nu din software. Așa poți să te evidențiezi din cele peste 700.000 de aplicații. Dacă ei te pun ca Feature App creșterea este de-a dreptul spectaculosă și milioane de dolari pot fi adunați în câteva zile.
X. Interes maxim pentru conferințele legate de online, sala de la JW Marriott s-a dovedit neîncăpătoare pentru public la prima sesiune, dar și la Mobile Trends au văzut o apetență pentru această nișă care promite mult.