Stau într-un orășel micuț la 70 de km nord de București. Urmează alegerile locale și am văzut pe site-ul unui ziar local că sunt adevărate dispute electorale, un fel de furtună într-un pahar cu apă. Spun asta pentru că Găești nu are un viitor clar, o dezvoltare economică sustenabilă. Titu este la doar 20 de km, dar a evoluat mult și asta mai ales după ce Renault a început și finalizat construcția centrului tehnologic. Citeam pe internet că numai din autorizația de construcție le-au revenit peste 1.5 milioane euro plus taxe, impozitele, locurile de muncă, etc care vin din această investiție.
Găești se bazează pe Arctic - unde acum doar se asamblează frigidere. Sunt în jur de 2.000 - 2.500 angajați. Nu-mi vine în minte nicio altă companie locală cu mai mult de 500 de angajați. Aș putea spune că-i un oraș mono-industrial care după 1989 a involuat ca populație, dezvoltare economică - mă refer la numărul de persoane angajate.
Vin alegerile și mi-aș dori să-mi exercit dreptul de vot, dar habar nu am cine merită votul meu. Se desfășoară o campanie electorală destul de agitată. M-au deranjat câteva chestii. Prima este legată de vorbitul în megafon la orice oră de zi. Știam că este interzis de la campania precedentă. M-am săturat de imnurile electorale dintre care cel care iese cel mai mult în evidență este România trezește-te. Ca dovadă că-i un mare fail nici măcar nu știu al cărui partid aparține.
Să încerc a vă ilustra persoanele ce doresc să ocupe funcția de primar:
Toader Alexandru - PDL - încep cu el pentru că este primar de două mandate, sper să nu mă înșel. Candidează pentru al treilea. A fost profesor de matematică și îmi amintesc că prin 1998 făceam pregătire la matematică cu el. Eu veneam de la sat și am învățat multe de la domn profesor Toader pe parcursul unui an de zile. Avea o carismă și o reputație în oraș. Pe baza lor a ajuns primar. Nu mă hazardez să critic pentru că nu am informații clare. Nu pun mare preț pe ceea ce se vorbește. Observ că a făcut destul de multe pe anul în curs, o mare grabă. Mă gândesc că de vină este campania electorală. Aș propune să fie alegeri locale în fiecare an, ca în Roma antică unde pentru funcția de consul se făceau nominalizări anual. Așa s-ar mișca mai multe prin toate orașele României.
Dan Iacobuță - PSD - a candidat și în urmă cu 4 ani, dar nu-mi amintesc care a fost ecartul față de candidatul PDL. Nu-l cunosc personal. N-am intrat niciodată în discuție cu el și mi-ar fi fost imposibil. Știu că este destul de bogat. Avea o discotecă, un motel, hotel, piscină, fabrică de vopsele. Le știu pentru că erau vis-a-vis de liceul Vladimir Streinu în care am învățat clasele IX - XII. Eu nu-i înțeleg pe cei care au bani și doresc o funcție la stat. Sunt angajat în sectorul public, dar regret nespus și în viitorul apropiat sper să ies. Este treaba lui și mă gândesc că sunt destule motive care mie îmi scapă în acest moment. Am văzut că sunt și multe persoane care-l vorbesc de bine și îl apreciază, nu sunt convins de oferta lui electorală.
Grigore Gheorghe - PNL - un alt candidat pe care nu-l cunosc, pe acesta nici măcar nu l-am văzut prin oraș. Știu că a făcut parte din PNG - partidul lui Becali. A intrat în Consiliul Local la precedentul mandat. Devenise elementul cheie în consiuliu. Era număr egal între PSD și PDL, iar PDL i-a oferit funcția de viceprimar pentru a-și asigura majoritatea. Acum înțeleg că a trecut la PNL și candidează împotriva primarului cu care a lucrat până acum. Vă las pe voi să trageți concluziile.
Cei trei de mai sus au șanse reale. Urmează și alte persoane care îmi sunt necunoscute, dar nu le cotez cu șanse reale spre a ocupa funcția de primar al orașului.
Florentina Chiriță - PPDD - vine dinspre partidul lui Dan Diaconescu. Este și singura femeie care candidează și o respect din acest punct de vedere. Soțul său este primar într-o comună învecinată.
Florin Popescu - PRM - îl știu din vedere. M-a ajutat să ridic biroul pentru calculator. Lucra la magazinul respectiv și acum văd că aspiră la funcția de primar.
Petre Conțanu - PC - să zic că l-am văzut prin oraș. Nimic mai mult.
Nu m-a convins niciunul, dar mai sunt câteva zile până la momentul final și sper să aleg just.
Ce m-ar interesa să facă primarul din Găești pentru oraș?
1. Să pună la punct parcurile din oraș. Sunt două. Cel mare din centrul orașului arată bine în partea centrală, dar 70% este neaccesibil, trece o apă prin el și este plină de gunoaie. Al doilea este la fel lăsat în paragină și mi-aș dori să fie adevărate locuri de promenadă, de ieșit în aer liber după ce te saturi de cutiile de chibrit comuniste numite blocuri de locuit. Este păcat de spațiile respective să nu fie folosite la adevăratul lor potențial.
2. Locuri de joacă pentru cei mici - să fie astfel de spații și printre blocuri cât și în parc la o scară mai mare decât în prezent. Sunt sigur că se poate. Și pentru cei din clasele V - XII să aibă la dispoziție terenuri de fotbal, baschet, etc. Cu minim efort poți să oferi sănătate și voie bună.
3. Curățenie și coșuri de gunoi - nu mai detaliez că nu are rost;
4. Problema câinilor - s-au înmulțit mult și mi-aș dori să-mi pot trimite copilul mai târziu prin oraș fără teama de a fi mușcat în plină stradă.
Atât. Nu cer lucruri imposibile. Numai să existe voință că toate se pot face destul de repede.
Imaginile sunt luate de pe Cronica Găeștiului.
Posted by
Emil Dragota
at
duminică, iunie 03, 2012
Labels:
Alexandru Toader,
Dan Iacobuță,
Florentina Chiriță,
Florin Popescu,
Găești,
Grigore Gheorghe,
Grigore Gheorghe Griguță,
Petre Conțanu
