Marketingul strategic este un factor cheie în succesul activităților de marketing. Vor fi oferite soluții reale pentru conturarea strategiei de marketing business-to-business.

Strategic Marketing în B2B

Tudor Galoș - Consumer Marketing Manager la Microsoft România 
98% din marketingul Microsoft este făcut prin intermediul partenerilor. Procesul de achiziție B2B s-a transformat. Sunt căutate soluțiile de către un consumator. 55% dintre profesioniștii IT se folosesc de social media pentru a lua decizii mai bune bazate pe informații de la alți profesioniști.

9/10 cumpărători spun că atunci când vor să cumpere te găsesc ei. 90% dintre cumpărătorii B2B de tehnologie se uită la video-uri online, 80% citesc bloguri și 69% sunt activi în rețele sociale.

Rolul profesionistului de vânzări se schimbă. Comportamentele cumpărătorilor s-au schimbat. O primă impresie se formează online: rețele sociale, blog, etc. Tudor Galoș spune că în social media este nevoie de minim 1 an în care să investești până vin rezultatele. Elevator pitch - capacitatea de a transmite o idee într-un timp redus, între 2 și 5 minute.

Microsoft devine o companie de cloud și sunt cursuri pe care le fac în mod obligatoriu. Campaniile pe bloguri trebuiesc centrate pe obiectivitate și nu să fie obligați a scrie pozitiv. Social media este axată pe conversație. Buzz-ul de social media poate fi considerat crucial pentru marketingul b2b.

Social media - crearea de relații. Contează câte reacții sunt stârnite din proprie inițiativă.

Daniel Roșca - Fondator al B2B Strategy 
Nu mai există noțiunea de retenție în 2012 pentru că la fiecare proces de fidelizare ai de fapt de fiecare dată un client nou. Profilul de client încorporează argumente raționale și nu emoționale. Instabilitatea caracterizează profilul consumatorului indiferent de industrie.

Comunicarea undirecțională companie - mesaj - stadiu de evoluție brand - prospect - client - profit este istorie. Ciclul de vânzări este mai lung. Companiile sunt orientate pe factorul preț, în aparență.

Piața de publicitate indoor poate aduce un public targetat dacă se identifică targetul în mod corect.
Poziționare - Studii de caz;
Nivel Strategic, Tactic sau Operațional?

În următorii trei ani de zile se va ajunge ca un blogger să facă parte din strategia de marketing online. Bloggerul dezvoltă relații.


Ema Grigore - Senior Business Consultant la B2B Strategy 
Lorand Balint - Partner Platypus Group - Associate Professor, Romanian - Canadian MBA Program 
RTB - Ranking the brands
- demonstrații;
- moștenire;
- ingrediente superioare;
- certificat de o altă marcă;
- premii - Golden Brau, Bitdefender, Renault;
- clienți / proiecte speciale - Tom Smith, Renault F1 Team, Sonim;
- garanție - Kia;
- mai bună ca - Nescafe, Hyundai;
- recomandarea VIP-urilor - Nespresso, Accenture;
- invenție de marketing - Surf, Jacobs;
- beneficii funcționale - Cialis, TIM;
- detalii superioare ale produsului - Rolex.


Social Media Strategy for B2B


Traian Năstase - Online Project Manager, Gfk România 
Prezintă un studiu legat de companiile și social media - Facebook este pe primul loc, forumul de discuții, Google+, bloguri. Twitter a fostt pe ultimul loc. Blogurile independente încep a fi luate în seamă. Primele cinci scopuri pentru campaniile derulate via în social media românească:
- formarea unei imagini de marca/ companie;
- creșterea vânzărilor;
- primirea de feedback;
- loializarea clienților;
- găsirea partenerilor de afaceri.

Aceste obiective au încercat să le atingă prin:
- lansarea de informații despre produs / marcă / companie;
- promoțiile.

În 2012 este o orientare mai mare spre client - loializarea clienților, interacțiunea client - marcă și customer care. Creșterea vânzărilor trece pe primul loc ca obiectiv în 2012.

Au încercat mai multe canale, iar Facebook se pretează pentru fiecare dintre obiectivele amintite mai sus. Twitter este utilizat pentru comunicare virală, atragerea de fani. Linkedin se pretează pentru găsirea unui partener de afaceri. Google+ pentru notorietate, găsirea partenerilor și creșterea vânzărilor.

Bloggeri:
- creșterea notorietății de marcă;
- comunicare virală.

Forumurile de discuții:
- customer care;
- feedback consumatori.

Măsurarea efectelor în social media nu-i chiar clară. Jumătate dintre cei care au derulat campanii nu măsoară efectelor campaniilor. În principal pe facebook se face o mică analiză: like-uri, numărul de fani, numărul de comentarii.

Social media îți oferă comunicare targetată, poți câștiga clienți noi la care nu ai ajunge în mod clasic.


Adrian Stănescu - Managing Partner, Think Digital 


Gabriel Nedelea - Managing Director, Metromind
Studiu de caz - HP DesignJet - produse achiziționate la 3 - 4 ani și prețurile situate peste 2.000 de euro. HP era lider de piață și dorea să vadă cum ar putea să-l dezvolte în viitor. Au mers către un public tânăr, studenții de la Arhitectură.

Și o mică galerie foto:

top