Un blogger putea cere orice carte din oferta lor și pentru fiecare recenzie sau comentariu, echipa ALL se angaja să lucreze 15 minute pentru un centru ales de către bloggerul ce adună cele mai multe minute. O idee excelentă care a făcut pe multe persoane din blogging să se întoarcă spre a răsfoi o carte, una pe gustul lor, dar și pentru utilitate - munca voluntară spre binele celor mai oropsiți de soartă. Aș putea zice că este o campanie de tip win - win - win. :)
Să trecem la cartea pe care am ales-o eu. Sunt profesor de istorie și m-am orientat spre o carte de tip enciclopedie. M-am oprit la Epoca imperiilor - ediție realizată sub coordonarea lui Robert Aldrich.
Titlul original este The age of empire și a fost publicată în Londra, în anul 2008. Conține 285 ilustrații și dă senzația de calitate de cum o luați în mână. Foaia este groasă, scrisă cu un font plăcut, nu aglomerează informația, iar imaginile oferă un plus spre a înțelege și mai bine despre ce se transmite prin intermediul capitolelor. Are 320 de pagini, îi puțin mai grea, o adevărată carte de tip enciclopedie.
Sunt discutate formarea, ascensiunea și decăderea imperiilor din Evul Mediu și până în prezent. Capitolele din Epoca Imperiilor de Robert Aldrich:
- Imperiul Otoman - o politică viguroasă;
- Spania - genealogia colonialismului modern;
- Portugalia - făurirea unui imperiu în Lumea Veche și cea Nouă;
- Olanda - o țară mică cu ambiții coloniale;
- Scandinavia - un intrus în imperialismul modern;
- Marea Britanie - stăpâna valurilor;
- Franța - imperiul și patria-mamă;
- Rusia - cele două imperii;
- Austro-Ungaria - făurirea Europei Centrale;
- Belgia - imperiul cu o singură colonie;
- Germania - o întârziată la masa puterilor coloniale;
- Italia - ultimul imperiu;
- Statele Unitea ale Americii - imperiul ca mod de viață?
Observați că au început din Evul Mediu și s-au oprit la Epoca Modernă. Imperialismul este în România denaturat ca și înțeles de utilizarea sa inadecvată în cărțile de istorie din care se preda în perioada comunistă. Atunci era catalogat imperialist orice acțiune legată de societățile democratice bazate pe economia de piață în dauna celei de stat.
Informațiile din Epoca Imperiilor cu Robert Aldrich în poziția de editor formează un tablou al politicilor imperiale din Europa, de la estul Europei - Imperiul Otoman la vestul bătrânului continent - Marea Britanie. O recomand pasionaților de istorie, o istorie scrisă pe baza surselor și dintr-o poziție neutră. Găsiți multe informații, am dat de unele de care nici nu aveam idee, deși această perioadă istorică îmi este bine cunoscută.
Fiind apărută în 2008 se bazează pe cele mai noi studii din domeniu și se observă cum unele idei de factură nouă sau ipoteze de lucru își fac apariția. Un pasionat de istorie va sesiza diferența de stil. Întotdeauna este recomandat să fii ancorat în studiile cele mai noi, unele aspecte semnalate în trecut nu mai sunt valide.
Robert Aldrich, Epoca imperiilor, Editura All, București, p. 320 - 129 lei.
Articolul face parte din campania vALLuntar inițiată de Grupul Editorial ALL.
Update: 1 comentariu la acest articol aduce