Românul și reducerile #blackfridayro

Săptămâna aceasta a fost una interesantă în peisajul autohton și mai ales legat de politica magazinelor online. 4 magazine online au ales să aducă o reducere de Black Friday sau Vinerea reducerilor - eveniment cu mare succes în SUA.

Nu cred că au anticipat succesul ce avea să urmeze. Toate cele 4 site-uri: eMAG.ro, evoMAG.ro, PCgarage și Koyos.ro au picat pe rând datorită numărului ridicat de accesări. Am scris pe gadget.ro de reducerile respective și traficul a crescut de aproape 3x față de cel normal. Interesul era imens.
Cel mai mare succes l-a reportat eMAG.ro și este oarecum logic dacă ținem cont de vechimea sa și cât vinde în mod normal.
 Apropo, din afiliere doar în ziua respectivă mi-am scos salariul. Nu este o mare realizare ca sumă, doar sunt profesor și știți că este o mare bătaie de joc cu plata, dar nu mă vait deoarece mi se oferă și timp liber pentru familie și pentru micuțele proiecte din online la care lucrez și astfel se mai compensează.
Au apărut și criticile care s-au axat pe două aspecte:
1. Faptul că site-urile au căzut și nu au putut fi accesate în adevăratul înțeles al termenului și luarea unei comenzi devenind o adevărată aventură și doar cu multă răbdare și mai ales cu noroc să reusești;
2. Reducerile nu au fost substanțiale, nu au fost la produsele dorite și s-a mai spus că prețurile au fost crescute artificial înainte de intrarea în #blackfridayro.
Mie îmi place să văd lucrurile mai simplu. La punctul 1 este clar că nimeni nu se aștepta la acest volum de trafic. Românul este ahtiat să cumpere și sigla magică denumită promoție îl scoate din minți și-l face să fie interesat, să se agite și eventual să cumpere și nu-i pasă că-și consumă linia de credit.
Punctul 2 ne este specific. Nu iau în brațe magazinele online, dar hai să analizăm într-un mod obiectiv și nu subiectiv. Și eu îmi doream un iPad 2 sau un Samsung Galaxy S II la 999 lei - cu 50% reducere, dar nu s-a putut și nici în SUA nu am auzit de reduceri de acest fel, ori stocurile sunt destul de reduse. Mai vorbim și de tradiție. La noi abia a fost un început timid. La anul se vor mai așeza lucrurile, vor intra pe un făgaș normal, vor fi negocieri mai puternice și oferte mai tentante plus că fiecare shop online din .ro va avea și un #blackfriday ca să nu fie mai jos decât concurența.

Înainte de a critica, hai să vedem și părțile pozitive. Am avut un #blackfridayro și auspiciile pentru 2012 sunt pozitive.
PCgarage mi-a dat un comunicat vizavi de #cybermonday Ei au fost jos de tot și nici măcar nu știu un singur produs din oferta lor aflat la o reducere mai puternică. Apropo, am vrut să-mi cumpăr un monitor de 24 inch de la evoMAG.ro cu funcție de tv tuner aflat la reducere de 50%, preț de 549 lei, dar era deja cu stoc epuizat în mai puțin de 30 de minute de la lansarea ofertei evoMAG.ro de la 8.00 dimineața. Bănuiesc că nu au fost nici prea multe modele.
Cea mai hot reducere la smartphone-uri a fost la Samsung Galaxy R - telefon dual-core cu Tegra 2 la 999 lei, tot pe evoMAG.ro sau 1.599 lei pe SGS II la eMAG.ro.

top