Este tableta momentului și asta cel puțin din punct de vedere hardware aducând procesor quad-core, celebrul  Kal-El de la NVIDIA ce reprezintă continuarea lui Tegra 2 ce s-a dovedit un real succes fiind adoptată de majoritatea tabletelor ce rulează Android 3.0, 3.1 sau 3.2 HoneyComb.

Mai întâi să vedem datele tehnice mult apreciate:

Tabletă
Date tehnice
ASUS Eee Pad Transformer Prime
EcranSuperLCD capacitiv de 10.1 inch cu rezoluție 1280x800 pixeli și 16 milioane culori protejat cu gorilla glass
ProcesorTegra 3, quad-core la 1.3 GHz
Memorie1 GB RAM, 32/64 GB și microSD de până la 32 GB
GPU-
Sistem de operareAndroid 3.2 HoneyComb și upgrade promis la Android 4.0 Ice Cream Sandwich
ConectivitateWi-Fi, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video8 Megapixeli și filmează la 1080p, cameră secundară de 1.2 Megapixeli
Baterie22 wH
Greutate586 gr.
Dimensiuni8.3 mm grosime
Preț499 dolari pentru versiunea de 32 GB și 599 dolari pentru cea de 64 GB
La fel ca și primul ASUS Transformer aduce o tastatură suplimentară cu rol de baterie auxiliară, slot pentru carduri SD, port usb. Autonomie ajunge în mod combo la 18 ore și este respectabilă. 
Să fac o scurtă analiză pe baza datelor de mai sus și dintr-o concepție mai personală:
1. Ecranul - nu este o revoluție față de primul Transformer cu rezoluție similară. 
2. Procesor - quad-core, cu un pas în fața tuturor. 
3. Sistem de operare și aplicații - rulează Android 3.2 HoneyComb și probabil că în testele de benchmark va ieși în fața tuturor. Era și mai bine dacă aducea 4.0 ICS din prima. Nu știu dacă există măcar o singură aplicație în Android Market care să aibă nevoia de puterea de procesare a unui quad-core. Vor apărea, dar asta numai dacă vor fi multe tablete și va exista piață din punct de vedere al unui dezvoltator. Bineînțeles că în browsing se va descurca exemplar. Diferențele față de un pc vor deveni iluzorii. 
4. Cameră foto - un feature la care vor să exceleze printr-un senzor de 8 Megapixeli cu f/2.4. Nu știu câte persoane se vor îngrămădi să facă fotografii cu o tabletă de 10.1 inch. Samsung și-a dat seama de asta și au modificat Galaxy Tab 10.1 aducând un senzor de 3 Megapixeli față de cel de 8 Megapixeli prezentat inițial la MWC Barcelona. Ca să nu iasă în pierdere au pus 10.1v în portofoliul Vodafone. În fine, este ok să fie acolo, dar nu o văd ca o caracteristică care să mă facă a cumpăra. Mai degrabă mă uit la aplicații, la ceea ce voi face cu tableta și nu la ce să fotografiez cu ea. 
5. Baterie, greutate, grosime - tastatura suplimentară amplifică polivalența. A fost o rețetă câștigătoare la ASUS Transformer. Este un înlocuitor perfect de netbook și mai ales quad-core cu multă putere de procesare, touch și un sistem de operare versatil. Nimănui nu-i place să lucreze cu Windows 7 pe 10 inch. 
Ca să răspund la întrebarea din titlu: Da, era nevoie. 
Pe o nișă ce devine suprasaturată era necesar ca un producător să inoveze, să încerce a excela în anumite puncte cheie: putere de procesare, browsing, cameră foto, autonomie. ASUS dă dovadă de consecvență și rafinează rețeta, sper că nu m-am repetat prea mult, de la primul Transformer. ASUS deschide balul tabletelor quad-core. Țineți-vă bine!
PS: Disponibilă din decembrie 2011.top