112 - apelează doar dacă ai nevoie

Campania asta îmi permite să amintesc și de o întâmplare petrecută aseară. Mă întorceam cu microbuzul C&I de București - Pitești și pe la ora 21.10 în Tărtășești s-a întâmplat o tragedie. O femeie traversa strada pe la trecerea de pietoni, a apucat să meargă jumătate din drum, șoferul din microbuz nu a schița niciun gest și a lovit-o în plin. A tras de volan într-o milisecundă înainte de impact și a frânat după ce s-a auzit o lovitură ca de un gard.
Am văzut când femeia traversa și instinctual am zis: Nu, nu, nu. A mai trecut o fracțiune și a urmat impactul. Vinovat este șoferul care pur și simplu conducea mecanic pe un drum ideal fără obstacole, dar și femeia care nu s-a asigurat considerând că semnul de trecere și zebra în sine sunt suficiente. Semnul din lateral era mascat de un copac și invizibil pentru cei ce conduc.
Șoferul avea cu siguranță peste viteza legală de 50 km/h.
A fost aruncată din lovitură, cu fața tumefiată și incapabilă a se mișca. Ambulanța a venit în aproximativ 30 de minute. Am fost șocat și nu îmi scot acele imagini din minte.
A mai fost un caz în Găești, când doi tineri s-au luat la întrecere. Unul dintre ei a murit după ce mașina sa a lovit trei automobile staționate în zona Arctic. Ambulanța a sosit la 40 de minute, deoarece cele din Găești erau în intervenție.
Astfel de momente sunt de evitat, dar secundele devin cruciale. Viața unui om depinde de timpul în care sosește ambulanța și primește primul ajutor. De aceea sunt condamnabile momentele în care apar apelurile false și ambulanțe care ar trebui să intervină pleacă într-o direcție greșită și viața unui om este în cumpănă.
Manafu s-a implicat și sunt alături de el în această campanie. O serie de date nefaste ce arată lipsa de maturitate a celor de lângă noi:

- 3 din 4 apeluri la 112 sunt false urgente: 73% din totalul apelurilor inregistrate in perioada ianuarie-august 2011 sunt, practic, apeluri facute in joaca sau accidental de catre cei care suna, doar 27% sunt apeluri reale;
- La nivel national, judetul Covasna este judetul care a inregistrat cel mai mare numarul de apeluri false (in aceeasi perioada monitorizata de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale) - 86,86% apeluri abuzive. In Bucuresti, 1 din 2 apeluri sunt false (procentul apelurilor abuzive se ridica la 55,6%);
- La serviciul de urgenta 112, se inregistreaza peste 2000 apeluri/ ora; 60% din totalul apelurilor reale solicita interventia echipajelor medicale de urgenta;
- Orice apel fals inregistrat la 112 poate intarzia sau chiar determina moartea unei persoane care are nevoie reala de ajutor: in 2010, s-au inregistrat 8477 de victime grav ranite in accidente de masina (23 de oameni raniti grav/ zi)
- In ceea ce priveste masurile de prim ajutor, acestea “pot face diferenta intre viata si moarte”: dureaza 3 minute ca o persoana aflata in stop respirator sa moara, 5 minute pana la sosirea ambulantei si mai putin de 1 minut pana la deschiderea cailor aeriene printr-o manevra de prim ajutor
Și un material video:
Revin cu linkul.

Update: Pentru C&I aș recomanda să nu-și mai bată joc de cei care aleg să călătorească cu ei și să angajeze  persoane responsabile pe post de șofer.

top