Aș zice că este un lanț trofic în care există o interdependență între cele 6 entități. Primul a fost desktop pc-ul și presupun că fiecare dintre noi își amintește de primul calculator. Eu l-am cumpărat prin 2003 sau 2004 de la Flamingo. Avea un Intel Celeron de 2 GHz, 128 MB RAM, cd-rom, hdd de 40 GB, monitor CRT de 17 inch. Au pierdut teren în fața notebook-urilor care aduceau portabilitatea și diferența de preț/performanța nu mai era un motiv pentru a trece neapărat la un desktop. Acum sunt preferate de cei care editează grafică foto/video, gaming, dar sunt și laptopuri care oferă puterea respectivă de procesare.
Laptopurile tradiționale sunt în continuare un hit de vânzări crescând de la an la an, dar în perioada următoare vor scade sub impulsul generat de ultimele 3 elemente din șir, deși de multe ori cele trei sunt adiționale.
Conceptul de netbook aș zice că a fost inventat de Asus cu Eee PC-ul. Vorbim de un portabil de mici dimensiuni care se descurcă excelent spre a oferi browsing în diverse împrejurări mizând pe un display de sub 12 inch și majoritatea au un procesor Intel Atom.
Ultrabook este cel mai nou în șir. Intel investește 300 de milioane de dolari în dezvoltarea sa și s-a declarat că până la sfârșitul anului vom avea câteva exponat sub 1.000 de dolari. Aici cred că meritul de a găsi nișa este al celor de la Apple care prin MacBook Air - de 13.3 inch sau 11.6 inch cu o grosime foarte redusă fără a se face rabat ca și performanțe sau autonomie - a impresionat. Îmi amintesc că Steve Jobs a scos un Air de 13.3 inch dintr-un plic făcând audiența să exclame uimită.
În zonă va intra și Google cu ChromeBook-urile făcute de Samsung și ceilalți parteneri.
Tabletele s-au revitalizat după apariția iPad. Au tras în jos netbookurile care presupun că se vor nișa din ce în ce mai mult și pe viitor se prea poate să muște din cota laptopurilor dacă vor oferi o putere mai mare și conectivitatea cu un ecran distinct sau tv devine mai facilă.
Smartphone-urile sunt de multe ori un bonus oferind putere de calcul disponibil oricând în buzunar. Îmi amintesc de Motorola Atrix ce aducea și un lapdock. Un concept care este cel puțin interesant și pe viitor s-ar putea ca și alte companii să-l utilizeze.
Voi care credeți că vor avea ponderea cea mai mare?

top