Viitorul telefoniei mobile

Aveam în gând un articol pe această temă de ceva vreme. Uite că acum a venit timpul să redactez o postare pe această temă. Telefonul mobil a evoluat mult în ultima jumătate de deceniu. Viitorul este al telefoanelor inteligente. Au apărut noi ecosisteme pe lângă mai vechiul Symbian și nu numai că au apărut ci s-au impus în piață. Mă refer la iOS, Android - cele ce au acaparat un procent considerabil din categoria telefoanelor de tip smartphone - cu sistem de operare.

În ceea ce privește sistemele de operare mobile la nivelul lui 2011 avem o fragmentare fără precedent: iOS, Symbian, Android, Bada, BlackBerry OS, webOS, Windows Phone 7, Maemo 5, MeeGo plus altele de o importanță mai mică. Pe viitor din perspectiva s.o. mobile sunt sigur că va fi o luptă în trei: iOS vs Android vs Windows Phone 7. Totul se rezumă la resursele ce pot fi implementate în dezvoltare. HP va fi interesant cum va dezvolta webOS anunțând că de la anul vor instala softul lor pe toate produsele din ofertă - vorbim de un gigant. Intel se pare că a realizat că MeeGo nu are un viitor cert și s-ar putea să apeleze la Google - Android astfel încât  să aibă sustenabilitate pe segmentul de tablete.
Legat de companiile ce produc telefoane mobile se observă câteva linii directoare.
1. Nokia a mizat pe Windows Phone 7 și dacă telefoanelor lor ce vor sosi din 2012 nu vor fi ok ca market share, nu văd cum își va reveni. Poate să adopte Android, dar la vremea respectivă concurența va integra într-un mod mult mai natural acest s.o. Viitorul companiei finlandeze stă în coadă de pește sau mai corect spus în telefoanele pe care le vor scoate din zona smartphone.
2. Samsung și HTC au tot ce le trebuie ca să le meargă bine și pe viitor. Samsung are și oarece succese cu Bada - dezvoltat de sud-coreeni - Android și WP7 fiind pe lista lor. HTC știe mereu să se reinventeze. Au o experiență îndelungată legată de telefoanele inteligente.
3. Motorola a mers pe mâna Android și cu Atrix sau Xoom s-au bucurat de un feedback pozitiv din partea celor care le-au testat, dar vânzările nu au confirmat. Nu le văd un viitor prea facil. Sony Ericsson încearcă să impresioneze abordând nișe noi în lumea Android - Xperia Play. Au trust uriaș în spate și vor aduce constant produse inovatoare.
Telefoanele mobile din viitor vor fi caracterizate:
- display și mai mare decât cel de 4 inch sau 4.3 inch - presupun că se vor cantona până în 5 inch, rezoluție va crește. Nu m-aș mira să vedem full HD - 1920x1080 mai ales atunci când conexiunea cu un monitor sau integrarea unui picoproiector va deveni standard;
- procesoarele trece de etapa dual-core, Nvidia a anunțat disponibilitatea unui chipset cu 16 nuclee din 2015. Puterea de procesare va crește exponențial și anumite aplicații ce puteau fi rulate direct pe pc vor fi realizate simplu din smartphone;
- trecerea spre noul tip de rețele wi-fi ce va asigura viteze de randare a paginilor web de peste 100 Mbps;
- greutatea și grosimea cu valori din ce în ce mai reduse;
- autonomie crescută.
Un alt segment extrem de interesant este cel al tabletelor. Apple și iPad sunt numărul 1 de la mare distanță. Fiecare mare producător din lumea it a anunțat o tabletă sau urmează a o pune pe piață. Mă refer la: Acer, Asus, Lenovo, HP, Motorola, Samsung, etc, etc.
iPad 2 se pare că oferă în acest moment exact ce își poate dori cineva de la o tabletă:
- să fie subțire, autonomie de cel puțin 8 - 9 ore, greutatea să nu depășească 6 - 700 g;
- procesor dual-core și o multitudine de aplicații optimizate;
- costul de achiziție să fie moderat.
Ca o tabletă cu Android HoneyComb să prindă trebuie să performeze la capitolele amintite mai sus.
O tabletă de succes în acest moment ar trebui să aibă caracteristicile de aici.
Telefoanele dual-sim vor rămâne un segment de nișă, iar dacă vor integra și Android cu atât mai bine - versatilitate ridicată. Articolul este pentru un concurs organizat de connect.ro, dar mi-a venit ca o mânușă ținând cont de tema abordată cu precădere pe vechiul meu blog ce acum este arhivat pe gadget.ro.

top