Moş Goriot de Honore de Balzac - CdB

Honore de Balzac este cunoscut în primul rând pentru opera sa de dimensiuni monumentale - Comedia Umană. Una dintre povestirile de acolo este şi cea redată în romanul de faţă. Balzac este un scriitor realist şi a reuşit în operele sale să creioneze o frescă a Franţei de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Avem în faţa ochiilor o ţară ce îşi căuta identitatea politică şi socială. Nu există teorie politică care să nu fi fost pe placul unui grup de francezi. Parisul este creuzetul în care se formează. Nu degeaba Franţa a avut cinci republici, două imperii, două perioade regaliste.
Moş Goriot reprezintă povestea unui burghez francez ce a avut un singur cusur - dragostea imensă pentru fiicele sale. Prima dată s-a dăruit cu totul soţiei sale iar după moartea acesteia fetiţelor sale: Anastasie şi Delphine. Averea sa imensă strânsă în timpul revoluţiei franceze când făcea speculă nu a pregetat să o pună la picioarele lor. Le-a făcut rost de partide bune la căsătorie:- Anastasie a ales pe contele de Restaud ce beneficia de o filiaţie puternică nobiliară;
- Delphine a mers pe mâna banilor căsătorindu-se cu baronul de Nucingen (arhicunoscutul bancher);
Goriot le dă averea sa şi se mulţumeste cu o dotă foarte mică retrăgându-se într-un stabiliment îndoilenic - casa Vauquer. Acolo după o anumuită perioadă de timp ajunge să fie considerat bătaia de joc a tuturor. Faptul că era foarte strângător şi că era vizitat de două doamne foarte frumoase face ca să fie văzut drept un bătrân iubăreţ şi nebun.
Salavarea sa stă într-un tânăr student la drept venit la Paris cu gânduri măreţe dar a cărui inimă bate puternic pentru câte o doamnă din înalta societate pariziană.
Las de o parte romanul şi vă vorbesc de colecţia Carte de Buzunar de la Jurnalul Naţional. Am luat, fără una, toate cărţile. Sunt destul de ok iar la 5,9 lei sunt adevărate chilipiruri.
Click pe imagini pentru a le mări


top