Cum să fac să citesc o carte pe internet?

          Am remarcat această întrebare în câteva search-uri ce au adus vizitatori pe acest blog. În primul rând depinde ce vrei să faci. Să citeşti online nu prea se poate decât dacă te conectezi la baza de date a unei universităţi sau biblioteci şi astfel de detalii le afli doar la universitatea sau instituţia respectivă.
          Netul este o resursă imensă pentru cei care vor să downloadeze cărţi şi apoi să le răsfoiască virtual în faţa laptopului sau desktopului. Există variante legale şi ilegale. De ultimele dintre ele încercaţi să profitaţi cât mai există căci drepturile de autor încep a fi respectate şi pe webul românesc.

         1.  Legal - cărţi spre download gratuit;
- o parte din opere sunt ieşite de sub protecţia copyright-ului (spre exemplu operele lui Eminescu, Creangă, Caragiale pot fi descărcate fără probleme şi sunt zeci de site-uri care le oferă);
- Biblioteca online Polirom - am indicat linkul la care o puteţi accesa aici.
         2. Ilegal - resurse spre cărţi inedite;
- Carti.X6.ro - o resursă cu peste 10.000 de cărţi de la enciclopedii la adevărate opere literare. Cărţi sunt în format doc sau pdf. Este ca şi cum ai avea o imensă bibliotecă la  dispoziţie.
- CartiAZ.ro - peste 3600 de volume oferite. Se uploadează rapid şi sunt calitativ vorbind la un nivel ridicat. Le aveţi organizate în categorii de la Arta şi Cultură până la Ştiinţă şi tehnică.
         Mai sunt şi alte site-uri dar conţinutul este similar cu cel de pe site-urile deja indicate. Există şi varianta în limbă engleză care, tehnic, este nelimitată. Sunt câteva de amintit:
- Project Gutenberg - peste 30.000 de e-bookuri oferite gratuit spre download. Uşor de citit şi pe e-readere (un segment care la noi nu a erupt încă faţă de potenţialul său pe piaţa din vest sau SUA);
- Archive.org - se doreşte o arhivă pentru filme, muzică şi bineînţeles cărţi. Găsiţi linkuri către cele mai importante site-uri free în zona de download.
           O să mai revin cu postări pe segment.
Update: Humanitas oferă pe site-ul său un preiew al cărţilor în stilul Amazon.com

top