Copilul ce frecventează băncile şcolilor din prezent nu mai este atras spre a citi precum cel din generaţiile anterioare. Bineînţeles că sunt şi o serie de excepţii, din ce în ce mai reduse. Excepţii care se pierd în masa celor ce stabilesc trendul.
          Hai să încercăm a găsi o explicaţie.
- avalanşa entertainmentului bazat pe conţinut video.  Orice om vrea să fie distrat, să zâmbească, să aibă de a face cu un stimul ce să îi ofere plăcere. Trebuie recunoscut că şi o carte asta oferă. Parcurgi un roman pentru că te simţi atras, simţi că o parte din tine se regăseşte într-un erou de acolo. Cartea spre a fi citită cere timp şi o concentrare susţinută.  Internetul şi tv-ul oferă :) fără a fi nevoit adolescentul să treacă prin filtrul propriu o groază de termeni. Întotdeauna reţii ceva ce stimulează ochiul precum cele două medii. Câti dintre voi aţi alege o carte în dauna unui film de acţiune sau a unui show plin de no name-uri morale? Gândiţi din perspectiva unui tânăr de 13-14 ani.
- preţul cărţilor. Multă lume vrea să citească dar se cramponează de preţul exagerat al cărţilor "bune".  Unui părinte pe timp de criză îi vine greu să asigure şi hrana darămite să cumpere puberului o operă literară modernă.
- neputinţa dascălilor. Ca să faci un lucru, să citeşti în cazul de faţă, este nevoie de un dram de obligaţie. Cineva trebuie să te facă curios. Profesorul român ori este insuficient pregătit ori nu are chef să se complice în a da informaţii despre cât de important este să răsfoieşti o carte.
          Mă opresc aici. Sunt conştient că ar fi şi alte "cauze". Cărţile rămân o sursă de informaţie. Nu vor dispărea în format clasic. Dar pe viitor e-book readerele al căror preţ va scade vor aduce o ieftinire a e-bookurilor. Viitorul este pe online şi în acest domeniu.

top